Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Czasem trzeba wyciszyć bicie serca,
by usłyszeć czyjeś kroki w naszym świecie samotności.
Dzisiaj czeka mnie lekcja z lady Carmen i lady Lily. Tą pierwszą jeszcze zniosę, ale ta druga jest niekszesna. Dziwię się, że jeszcze nie wyleciała. Założyłam nogę na nogę, wzięłam łyk herbaty i spojrzałam na zegarek. Zostało im 30 sekund, jak któraś się spóźni, nie wiem co zrobię.
"Wiesz w czym leży problem? W twojej bezkresnej głupocie."
Punktualnie o 12 wchodzę do salonu, w którym odbywają się lekcje etykiety. Uśmiecham się i siadam na krześle.
- Dzień dobry - mówię zakładając nogę na nogę i prostując się. - A więc co dziś będziemy robić? - pytam, nieco ukrywając obojętność w moim głosie.
Głos w mojej głowie, mówi tylko jedno: "Biegnij, bo jak zwykle się spóźnisz." Jest to trochę trudne, biorąc pod uwagę szpilki, które mam na sobie. Wchodzę do sali trochę spóźniona.
- Dzień dobry. I... przepraszam za spóźnienie. - mówię zawstydzona.
Siadam na krześle, ale widzę, że ktoś też tu jest. Nie ktoś. Carmen. Na początku otwieram trochę szerzej oczy. Przecież nie było mowy o lekcji z nią...
http://www.polyvore.com/red/set?id=206073104
Ostatnio edytowany przez Lily Rose Sheve (2016-08-27 11:52:29)
“You will always be the greatest gift that God ever gave me.” - Lenny Kravitz
Odchrząknęłam.
- Po pierwsze, dzień dobry lady Kane, a po drugie lady Lily zostanie dzisiaj trochę dłużej - powiedziałam, na pierwszy rzut oka niewzruszona, tyle godzin, a one nadal popełniają podstawowe błędy. - Dzisiaj zajmiemy się odpowiadaniem na pytania w wywiadzie, bo zauważyłam, że sprawia wam to trudność - spojrzałam na nie wymownie. - Pierwsze pytanie, na które powinnyście umieć odpowiedzieć, za co cenisz księcia Fabiana, lady Lily?
Podstawowe, można by pomyśleć, że banalne, ale nie zdziwię się, jeśli ta chołota popełni błąd.
Już mam zacząć od "No więc", ale pewnie jak zwykle się skompromituję, bo nie można zaczynać tak zdania. Te lekcje to koszmar.
- Przede wszystkim, cenię księcia Fabiana za charakter. Jest... naprawdę wspaniałą osobą. - Rozmowa o uczuciach i o tym co sądzę o kim, to jeden z najbardziej znielubionych przeze mnie tematów... W zasadzie, mogę być pewna, że ta nauczycielka i tak wyłapie jakiś błąd. A może powinnam powiedzieć coś więcej?
- Można z nim pogadać, jak z normalną osobą i pośmiać się. - na te słowa uśmiecham się.
- Po pierwsze, porozmawiać, a nie pogadać, po drugie, mówiąc Illéi, o tym jaki to książę Fabian jest zabawny, jedynie go zbłaźnisz, a poddani nie będą myśleć o nim jako o przyszłym monarchu, a zwykłym głupim nastolatku, więc jeśli nie chcesz przez jedną wypowiedź zmienić jego cieżko wypracowanego wizerunku, to radzę jeszcze pomysleć nad tym pytaniem - westchnęłam, z nią jest więcej pracy, niż można sobie wyobrazić. - Lady Carmen, teraz twoja kolej. To samo pytanie.
Dzięki temu, że odpowiadam druga wiem czego nie mogę powiedzieć. Uśmiecham się promiennie.
- Książę Fabian jet naprawdę cudowną osobą. Wręcz niesamowitą, ciekawą i pomysłową. Kiedy jest potrzeba potrafi pocieszyć i doradzić. Cenię go za jego niepowtarzalny charakter i cudowny, ciepły uśmiech - kończę uśmiechając się szczerze.
Miałam już tylu nauczycieli i wiem, że oni zawsze muszą coś wyłapać, jakiś błąd. Nawet jak się nie pomylisz oni i tak wmówią ci, że popełniłeś błąd. Dlatego przestałam się tym aż tak przejmować.
- Na pierwszy rzut oka dobrze - powiedziałam bez cienia emocji. - Ale żadna z was nie wspomniała o tym na czym najbardziej mi zależało. Mianowicie nie usłyszałam nic o tym, że jest odpowiedzialny, opanowany oraz nie możecie sobie wyobrazić lepszego kandydata na króla. Lady Gabriella nie zapomniała o tym wspomnieć - dodałam, bo wiedziałam jak wzmianka o niej wyprowadzi je z równowagi, jestem ciekawa czy to okażą. - Kolejne pytanie, tym razem zacznę od Lady Carmen. Jak wyglądała twoja pierwsza randka z księciem Fabianem?
Kiedy wspomina o księżniczce mam ochotę zacząć krzyczeć. Ale powstrzymuję się i jedynie zaciskam mocniej usta. Biorę głęboki oddech.
Zastanawiam się chwilę.
- Spotkaliśmy się w ogrodach. - Uśmiecham się na to wspomnienie. - Ja plotłam wianek, a Fabian kręcił film i rozbawił mnie tym bardzo. Gdyby mógł pewnie nie rozstawał by się z kamerą. Porozmawialiśmy, a ponieważ zbliżał się wieczór zrobiło się nico chłodno i dał mi swoją marynarkę, której potem zapomniał. - Powściągam rozbawiony uśmiech i powstrzymuję się od powiedzeni: Czasem jest taki roztargniony.
Widzę jak mocniej zaciska usta. Jeszcze kiedyś wykorzystam księżniczkę Gabriellę podczas lekcji z lady Carmen.
- Rozbawił cię? Kamerą? - Prychnęłam. - Prawdziwa dama, jaką jest na przykład Lady Gabriella, nie zacznie się śmiać z powodu kręcenia filmu, to żałosne - powiedziałam ze stoickim spokojem. - Lady Lily, to samo pytanie.
Teraz mam ochotę wydrapać jej oczy. Jeszcze raz wspomni o tej suce to po prostu wstanę i wyjdę.
Czekam chwilę, a po niej zaczynam mówić.
- Książę Fabian, zaprosił mnie do sali muzycznej. Na początku, zapytał czy zaśpiewam coś, więc tak zrobiłam. Potem rozmawialiśmy. Było naprawdę... - wyszukaj jakieś odpowiednie słowo. - miło. - kończę.
Mam wrażenie, że zaraz się spalę.
I Lady Chandler, i Carmen pewnie mają mnie za ofermę.
Co za oferma.
- Jesteś taka nieoryginalna, ludzie wolą słuchać o czymś ciekawym - westchnęłam, ona jest całkowitą porażką. - Co do samej treści. Widzę, że twój zasób epitetów jest bardzo mały. Miło? Naprawdę, ręce mi opadają. Spałaś na lekcjach w szkole? Błędy jakie zrobiłaś mogłabym wymieniać i wymieniać, ale teraz skupię się jeszcze nad jednym. Zamiast jak prostaczka odpowiadać "więc tak zrobiłam", mogłaś użyć bardziej eleganckiej formy, na przykład "więc z wielką przyjemnością zgodziłam się umilić księciu Fabianowi czas". Czyż to nie brzmi dużo lepiej?
Próbuję powściągnąć uśmiech i powstrzymać się od śmeichu. Zasłaniam dłonią usta.
- Lady Carmen, chcesz coś dodać? - Zapytałam. - Rozumiem, że zachowanie lady Lily, momentami jest komiczne, ale prawdziwa dama potrafi utrzymać emocje na wodzy.
- Oczywiście, proszę mi wybaczyć - odpowiadam opanowując się. Jednak kąciki moich ust cały czas delikatnie unoszą się ku górze.
Wzięłam łyk już chłodnej herbaty, jednocześnie opróżniających filiżankę. Może z tej Carmen jednak coś będzie, oczywiście nie dorównuje księżniczce Gabrielli, ale jest na dużo wyższym poziomie niż reszta kandydatek.
- Lady Lily, może ty masz coś do dodania?
Kręcę głową. Moje policzki robią się całe czerwone. Nie wspominam już o tym, że Piątki nie chodzą do szkoły, bo ich nie stać. Jeszcze bardziej bym się ośmieszyła. Carmen jest Dwójką, wychowaną w rodzinie wręcz idealnej. Miała zapewnione wcześniej lekcje, więc wie więcej. Postawienie Piątki przy niej to jak porównanie bogatej i biednej. Choć, tak jest. Staram się nie patrzeć na nauczycielkę i dziewczynę. Mój wzrok wędruje w stronę okna. Jestem beznadziejna.
Ostatnio edytowany przez Lily Rose Sheve (2016-08-27 13:18:33)
Odchrząknęłam.
- Lady Lily, jeśli ktoś zadaje ci pytanie, należy na nie odpowiedzieć.
Ostatnio edytowany przez Chandler Diana Kane (2016-08-27 13:19:21)
- Nie mam nic więcej do dodania, lady Chandler. - mówię, starając się by brzmiało to jak najwyraźniej.
Chociaż, pewnie i tak wyjdzie strasznie. Jak zwykle.
- Lady Kane - poprawiłam ją. - Ostatnie dzisiaj pytanie, zacznę od lady Carmen, skoro tak dobrze się bawi. Gdybyś została księżniczką, jaka byłaby twoja pierwsza decyzja, związana z naszą ojczyzną?
Rzucam krzesłem w tą kretynkę.
- A CO CIĘ TO OBCHODZI?! HE?!?!?! - burczę rozzłoszczona. - WYBYWAM! - mówię podnosząc ręce do góry i wskazuję drzwi wyjściowe. - PRZYJDĘ NA TWÓJ POGRZEB, CHAN! - rzucam wychodząc.
Wiadomość dodana po 17 min 09 s:
Sztywnieję na to pytanie. Na serio?! Nie mam pojęcia co odpowiedzieć. W sumie w ogóle się nad tym nie zastanawiałam. Moje rozmyślanie na temat bycia księżniczką na razie stanęły na białej sukni, ślubie, weselu i najwyżej liście gości. No bo po co miałam się nad tym zastanawiać? Nie wymyślę nic na poczekaniu.
Muszę grać na zwłokę. Uśmiecham się z pewnością siebie jak bym miała już ułożony w głowie doskonały plan.
- Droga Lady Kane - zaczynam. - To pytanie zazwyczaj pada kiedy w eliminacjach zostają trzy lub dwie kandydatki. Moim zdaniem nie zapowiada się aby w najbliższym czasie tak się stało. Mam na opracowanie odpowiedzi jeszcze jakiś czas. Poza tym wydaje mi się niestosowne pytać o to w towarzystwie innej kandydatki. - Uśmiecham się i unoszę lekko brwi. Kładę skrzyżowane dłonie na kolano. - A więc odmawiam odpowiedzi na to pytanie.
- Jako przyszła księżniczka musisz być gotowa odpowiedzieć na to pytanie ZWASZE - podkreśliłam ostatnie słowo. - Nigdy nie wiesz, kiedy Fabian wyeliminuje kolejne kandydatki oraz nie uważam, żeby zadanie tego pytania przy lady Lily było nieodpowiednie, a więc czekam.
Spojrzałam na nią wzrokiem mówiącym, że musi dać mi odpowiedź.
Zerkam na zegar na ścianie. Płynnym ruchem podnoszę się z krzesła. Uśmiecham się zimno do nauczycielki. Wiem, że później będę miała u niej przechlapane ale na chwilę obecną mam to gdzieś.
- Godzina już minęła. Jestem umówiona na spotkanie z Lady Delilah - kłamię. - Żegnam, Lady Kane - mówię wychodząc z pomieszczenia.