Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Kiwam głową.
- W każdym razie lepiej na razie nie ryzykuj. Może po jakimś czasie się to wszystko uspokoi i królowa pozwoli ci choć trochę ściąć te włosy. Ariadne? - Odwracam się w stronę mojej pokojówki.
- Tak, panienko? - Dyga przede mną.
Mówię jej na ucho, co ma robić, a ona wychodzi.
- Ariadne czesała księżniczkę Francji, gdy była w odwiedzinach w Illei, a ona ma jeszcze dluższe włosy, niż ty. - Zwracam się do Lily. - Może pomóc twoim pokojówkom wymyślić ci jakieś fryzury, żeby włosy za bardzo ci nie przeszkadzały.
And the fear of falling in love with somebody - I realized - is itself already silent love.
- Dziękuję Delilah. - ściszam głos. - To miłe z twojej strony. Jeżeli mogłabym kiedyś ci się jakoś odwdzięczyć to daj znać. Dobrze? - pytam i udaje mi się lekko uśmiechnąć.
“You will always be the greatest gift that God ever gave me.” - Lenny Kravitz
Macham ręką.
- Ja nic nie zrobiłam. Ariadne bardziej ci pomoże. - Śmieję się.
Gdy już jestem pewna, że pokojówki nie ma za rogiem, podchodzę do szafki i wyciągam nożyczki.
And the fear of falling in love with somebody - I realized - is itself already silent love.
- Co chcesz zrobić? - pytam ją.
Zaczynam czuć, że krew powoli przestaje się lać.
- Och, nic takiego. - Uśmiecham się i odwracam do lustra.
Przykładam nożyczki do włosów na wysokości ramion i zaciskam je. Włosy opadają na ziemię.
- Ups. - Patrzę przerażona na Lily. - Chciałam obciąć kartkę i przez przypadek dostały się tam moje włosy. Przecież nie będę chodzić w nierówno obciętych, prawda?
Śmieję się cicho.
- To byłoby straszne Delilah! - udaję zaskoczoną. - Królowa ci za to przedłuży włosy!
- Przedłużenie to najlepsza kara ze wszystkich, które może wymyślić. - Unoszę oczy do góry i obcinam włosy dookoła głowy, żeby były równej długości.
- O ile nie będzie nakłuwane i nie do łydek. - stwierdzam. - Może zostaniesz fryzjerką?
Śmieję się.
- Do tego to się raczej nie nadaję. Jak przyjdą moje pokojówki, będą musiały się zająć tym... - Wskazuję na źle obcięte włosy.
- Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę krótkich włosów. - mówię. - Jeszcze jedno... czy te tabletki mają jakiś skutek uboczny? No wiesz senność itd... - krwawienie ustaje.
Kręcę głową.
- Nie zaobserwowałam takich skutków ubocznych.
Drzwi się otwierają i wchodzi Cathleen. Ciemnoskóra przystaje w miejscu, gdy mnie widzi.
- Lady Delilah, co też panienka zrobiła?
Macham ręką.
- Przez przypadek zamiast papieru obcięłam włosy.
Wtedy Cathleen zauważa Lily i chyba już wie, o co chodzi. Dyga przed dziewczyną.
- Witam, Lady Lily Rose. Czy coś panience potrzeba? Coś do picia... Jakieś... leki?
- Nie, dziękuję. - mówię do pokojówki i uśmiecham się. - Chyba będę musiała już iść. I tak miałam się nikomu nie pokazywać w takim stanie. -wzdycham. - Do nie wiem kiedy Del. - macham jej ręką i otwieram drzwi.
Macham ręką do Lily.
- Panienko, powinnyśmy coś z tym zrobić. - Cathleen wskazuje na moje krzywe wosy do ramion.
Kiwam głową.
- Wiem, że sprawisz, że będę wyglądać lepiej, niż poprzednio. - Śmieję się. - Do czasu Biuletynu dodawaj mi przedłużenia, żeby w miarę naturlnie wyglądało.
Dziewczyna marszczy brwi, cieniując mi jednocześnie włosy.
- A na Biuletynie?
Śmieję się.
- Zrobimy wielką kumulację.
Wracam ze spaceru po ogrodach i bez zastanowienia wchodzę do pokoju. Kurde, to na pewno nie jest mój pokój, wygląda jak Deliah, ale jej był na końcu korytarza. Nagle widzę ją. Z krótkimi włosami.
- Deliah - mówię z rosnącym uśmiechem na twarzy. - Ładnie ci.
"Nie rezygnuj i nie mów, że nie warto."
Co? Znowu? Odwracam się i widzę Cassidy. Staram się powstrzymać złośliwy uśmiech, ale nie potrafię.
- Dzięki, Cassidy. Taka niespodzianka Biuletynowa dla królowej.
- Ooo... Urocza niespodzianka! - Przyznałam z udawanym podekscytowaniem. - A jak myślisz, bardziej by się Waszej Wysokości spodobała w podwójnej wersji?
Po "delikatnej" sugestii, uniosłam zabawnie jedną brew. Nie przepuszczę okazji do zrobienia na złość królowej.
Kącik ust mi drga.
- Myślę, że byłaby zachwycona. - Marszczę brwi. - Jesteś pewna, że chcesz to zrobić? Lily wysłała na doczepianie. I to doczepkami nakłuwanymi. - Ściszam nie wiedząc czemu głos. - Miała włosy do łydek.
- To trudno, myślę, że jej mina będzie tego warta - nie mogłam powstrzymać uśmiechu.
Przygryzam dolną wargę. Nie chciałam ryzykować innych osób. Ale w sumie...
- Ariadne? - Wołam znowu pokojówkę. - Mogłabyś przypadkowo ściąć włosy Cassidy?
Dziewczyna nie protestuje, choć pewnie jej się to nie podoba. Patrzę na Cass.
- Ariadne to jedna z lepszych fryzjerek. Ale masz mówić, ze to ty ścięłaś sobie włosy i Ariadne tylko ratowała twoją fryzurę.
Przez chwilę patrzę na nią, jak na wariatkę.
- Przecież to oczywiste - stwierdzam i siadam, przyglądając się zwinnym rękom Ariadny.
Siadam na łóżku i załączam muzykę. Ciszej, żeby mocna uzyka nie irytowała Cassidy.
- A tak właściwie, co tutaj robisz?
- Nie musisz ściszać - powiedziałam szybko. - Przepraszam, pomyliłam pokoje. Zachwowałam się jak dzikuska wpadając tu tak.
Roześmiałam się i przewróciłam oczami.
- Dosłownie przed chwilą wyszła stąd Roszpunka, która zrobiła podobne wielkie wejście. - Bawię się palcami. - Nie wiem jak ja do Biuletynu wytrzymam z tymi doczepkami. - Przewracam oczami.
Spojrzałam na nią wymowie, bo nie mam bladego pojęcia o czym teraz do mnie mówi.
Unoszę brew.
- Niespodzianka to niespodzianka. Do Biuletynu bedziemy musiały nosić doczepiane włosy, Cassidy. Na Biuletynie nic nam nie będzie mogła zrobić.
Wtedy mnie olśniewa. Mam plan. Kolejny.