Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Spoglądam w dół, gdy słyszę głosy. No to moja cisza została zagłuszona. I nawet nie mogę zejść, bo ta cholerna księżniczka pewnie od razu przekaże to swojej matce. Oczywiście o ile moje pokojówki mówiły prawdę.
Chyba nie mam wyboru i muszę tu zostać.
And the fear of falling in love with somebody - I realized - is itself already silent love.
O. Jak miło, że nie gryziesz księżniczko.
- Będzie mi bardzo miło - Uśmiechnęłam się.
Kto umarł, ten nie żyje. Amen.
Podeszłam do gwardzisty i poprosiłam aby przyniósł dwa zimne koktajle owocowe.
-Trzeba czerpać z ostatnich dni upału...- podeszłam do dziewczyny.- Lawrence... prawda? -Nie pamiętam ich imion do końca...
"Ludzie nie widzą tego, czego nie chcą widzieć. Nikt nie chce się wyróżniać. Dlatego ludzie nic nie robią, nawet gdy widzą, że coś jest nie tak."
- Tak, Wasza Wysokość - kiwnęłam głową. - Ostatnie dni upału? Myślałam, że w Angeles panuje wieczne lato.
-Racja... ale temperatura jednak trochę spada.- uśmiecham się. Usiadłam na kocu- Jest więcej chmur... teraz są idealne dni do opalania.- Patrzę na nią.- Siadaj.- Klepie miejsce kołoqqJeśli siebie.
"Ludzie nie widzą tego, czego nie chcą widzieć. Nikt nie chce się wyróżniać. Dlatego ludzie nic nie robią, nawet gdy widzą, że coś jest nie tak."
Wykonuję polecenie Asteyi i przyglądam się niebu. Puste jak serce królowej.
- Pewnie Boże Narodzenie w Angeles jest ciekawe, bez śniegu - zaśmiałam się. - Pamiętam, że raz, kiedy miałam 8 lat śnieg padał w całej Illéi. Pierwszy i ostatni raz.
Ostatnio edytowany przez Lawrence Velasco (2016-05-08 12:55:40)
-Tak... pamiętam jak z Fabianem lepiliśmy bałwana... w środku nocy i bawiliśmy się w śniegu. -uśmiecham się na to wspomnienie.- Śnieg do rana znikną a my byliśmy chorzy.- Śmieje się. Na tacy przynieśli nam koktajle. Wzięłam oba i podałam jeden dziewczynie.- Lubię takie spokojne dni...
Uśmiechnęłam się razem z Asteyą. Jest nawet miła. Wzięłam koktajl i upiłam łyk. Świetne smakuje.
- Ja również - przyznałam. - Chociaż spokojnym dniem dziś bym nie nazwała. W królestwie wszystko jest takie... Ciekawe i niesamowite.
-Dzień jak codzień... tylko dochodzi kilka dziewczyn walczących i rękę mojego brata.- Uśmiecham się cały czas.
- Tylko? - zaśmiałam się. - Niektóre dziewczyny są naprawdę... Pewne siebie. Gdybym była na miejscu księżniczki, z pewnością straciłabym cierpliwość.
-Jesteś drugą kandydatką z którą rozmawiam... Ale patrząc na Was od razu widać, że wszystkie jesteście inne. Fabian ma w kim wybierać i nie może narzekać... to raczej ja powinnam bo będę musiała wybrać jakiegoś księcia... a tak między nami... -Ściszam głos.- Fabian jest najprzystojniejszy i ogólnie najlepszy ze wszystkich książąt.- puszczam do niej oczko. Biorę kolejne łyki picia.
- Tak, to prawda - zaczerwieniłam się. - Dlaczego Wasza Wysokość nie postanowiła zorganizować własnych Eliminacji?
Mów do mnie Asteya...- uśmiecham się ciepło.- Co do Eliminacji... nie mogę... to wbrew zasadą. Księżniczka ma być wydana za księcia innego kraju... -wzruszam ramionami.- Może uda mi się przekonać matkę abym nie musiała wychodzić za jakiegoś księcia... Ale wtedy za kogo bym wyszła? -śmieje się.- Wszyscy uważają, że bycie Księżniczką i to w dodatku drugą w kolejce do tronu to coś wspaniałego. Masz tytuł, pozycję społeczną, pieniądze, mniej obowiązków niż następca tronu... Ale co do miłości rzadko ma się szczęście...- Patrzę na trawę. Czemu jej to mówię? Nie wiem... chyba ją polubiłam.
Jakimś cudem udaje mi się zejść na dół bez większego hałasu. Na szczęście nikt mnie nie zauważa i okrężną drogą idę w stronę pałacu.
And the fear of falling in love with somebody - I realized - is itself already silent love.
Dziś słońce przyjemnie przygrzewało. Naciągnęłam na głowę kapelusz (http://imagesw.pizap.com/a/0pizapw1463053979.jpg) wchodząc do ogrodu.
Znajduję polanę która jest wypełniona niebieskimi i błękitnymi kwiatami. Wokół unosi się cudowny zapach. Biorę głęboki oddech i siadam na ziemi. Prostuję nogi i krzyżuję je w kostkach. Opieram się na łokciach i lekko unoszę brodę do góry. Przymykam powieki ciesząc się tą miłą i przyjemną chwilą.
Czasem trzeba wyciszyć bicie serca,
by usłyszeć czyjeś kroki w naszym świecie samotności.
Wchodzę na polanę i kończę rozmawiać z księżniczką Francji.
-Będę pamiętać.... Do usłyszenia... dobrze to do zobaczenia. Pa.- rozłączam się. Zauważam Carmen.
-Hej...- Mówię do dziewczyny.
Otwieram oczy i od razu je mrużę.
- Dzień dobry, Wasza Wysokość. - podciągam się do góry i opieram na dłoniach.
-Mogę się dosiąść? -Dziewczyna pokiwała twierdząco głową. Usiadłam koło niej.
-Miałaś już lekcję z Królową? -pytam po chwili. Jeżeli nie chcą się załamać nerwowo to muszę je uprzedzić przed matką.
Czuje pieczenie na policzku. Przełykam ślinę i uśmiecham się lekko.
- Miałam. - mówię krótko.
Przełykam śline. No tak...
-Który policzek? -Spojrzałam na nią. Przypomniały mi się swoje lekcje z matką kiedy wróciłam do domu po wyjeździe po śmierci ojca.
Wzdycham.
- Żaden. - kłamię i zerkam na dziewczynę z uśmiechem. - Lekcja jak lekcja. - wzruszam ramionami i wracam do poprzedniej pozycji zamykając oczy. - Piękny mamy dziś dzień, prawda? - zmieniam temat.
Myśli, że nie wiem co się stało.
-Prawda... a tak w sekrecie... jak już na jeden policzek nakładasz więcej makijażu to na drugi nałóż tyle samo i tak samo... inaczej ktoś może to zauważyć. - powiedziałam jakby nigdy nic patrząc przed siebie.- A w rozmowach z Królową musisz się wykazać pomysłowością... jak nie wiesz co odpowiedzieć wymyśl najbardziej królewską odpowiedź... a jak poruszy czuły punkt w rozmowie... staraj się nie pokazać, że to właśnie on.- spojrzałam na nią.- Wtedy gra skończona i nie da ci spokoju.
Ostatnio edytowany przez Asteya Castell (2016-05-12 16:56:27)
Udaje obojętność choć przyjmuje te słowa do siebie. Zdecydowanie te informacje mogą się przydać.
Zapada pomiędzy nami cisza ponieważ ja nie mam zamiaru ciągnąć tematu, a księżniczka najwyraźniej nie wyczuła tego.
Telefon zawibrował. Przypomnienie nauki migowego. Wstałam i otrzepałam sukienkę.
-Bądź silna...- powiedziałam do niej z uśmiechem.- Miłego dnia.- Poszłam do swojego pokoju.
- Miłego dnia. - mruczę pod nosem nie otwierając oczu.
Biorę głęboki oddech.