Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Tutaj będą się pojawiać flashbacki ( retrospekcje) z wyjazdu Maxa.
"People cry, not because they’re weak. It’s because they’ve been strong for too long."
Wprowadziłem Oriona ze stajni. Początkowo chciałem jechać na północ, ale szybko zmieniłem zdanie. Skierowałem ogiera na południe. Jeśli chciałem się gdzieś schować na kilka dni, to było tylko jedno miejsce.
Jeden dzień drogi później pukałem do drzwi kamiennej chaty w środku niczego. Otworzyła mi starsza kobieta, koło 70 o ciemnej skórze i siwych włosach. - Maxi! - wykrzyknęła. - Cześć, ciociu. - przytuliłem kobietę. Ciotka Fran pomogła mi 6 lat temu. Właściwie uratowała mnie przed rebeliantami. - Aktualnie mam gości, kochaneczku, ale wejdź do środka. - ciocia nawijała jak katarynka. Wszedłem do środka. Na kanapie siedziała dziewczyna, może w moim wieku. Zamarłem.
I'll throw away my faith, babe, just to keep you safe.
Siedziałam na kanapie i czytałam książkę w skórzanej w oprawie ,wyglądała na bardzo starą ale muszę przyznać, że była dosyć ciekawa, gdy nagle usłyszałam pukanie do mojego tymczasowego miejsca zamieszkania. Po chwili usłyszałam głos i to nie byle jaki głos. Głos chłopaka z którym miałam już nigdy nie rozmawiać.Nie to nie możliwe, być może się przesłyszałam. Podniosłam wzrok znad książki w tym samym momencie co chłopak wszedł do pomieszczenia. Nasze spojrzenia się spotkały.
Wszedłem osłupiały dalej. Rzuciłem szybkie "tak" na pytanie o to, czy chcę herbatę. Derek już buszował po domu. Przełknąłem ślinę. - Thea?
O Boże to niemożliwe, to się nie powinno stać. Miałam już go nigdy nie spotkać ale jak widać los lubi płatać różne figle. I co ja mam mu teraz odpowiedzieć? Doskonale wie że nie potrafię kłamać.Westchnęłam- Cześć Max- powiedziałam cicho i spojrzałam na swoje podrapane dłonie.
Nie wiedziałem co mam zrobić. Podejść i przytulić? Stać jak słup soli? Ledwo udało mi się wydukać pytanie. - Jakim cudem?
- Umm to długa historia- stwierdziłam i ponownie westchnęłam ciężko, to będzie trudna rozmowa.- Możesz lepiej usiądziesz?- zapytałam, nie spuszczając wzroku z swoich dłoni.
- Oo okej. - nie jąkałem się wcześniej. Usiadłem w fotelu, na przeciwko dziewczyny. Derek wskoczył mi na kolana. - A więc? Jak? I dlaczego?
Wzięłam serię głębokich wdechów i wydechów. Jak ja mam wytłumaczyć to Maxowi aby nie złamać mu serca, po raz kolejny zresztą.- A więc, uciekłam i sfingowałam własną śmierć dlatego ,że...- przerwałam i odważyłam się na chwilę na niego spojrzeć, po czym szybko odwróciłam wzrok, nie łatwo jej spojrzeć człowiekowi którego się nadal kocha w oczy po czymś takim.- Dlatego, że zaszłam w ciążę.- powiedziałam praktycznie szeptem.- Odeszłam aby cię chronić, doskonale wiem jaki jest twój ojciec i domyśliłam się co by nam zrobił gdy się dowiedział...
- Ale dlaczego chciałaś mnie chronić? - nic nie rozumiałem. Chyba, że... - Nie. Nie mówisz poważnie.
Odważyłam się po raz kolejny na niego spojrzeć, wyglądał na naprawdę skołowanego, ale nie dziwię mu się, - Tak bardzo cię kochałam- i nadal kocham, ale tego nie powiedziałam na głos.- I dlatego nie zniosłabym jak ojciec po raz kolejny by cię skrzywdził i poniżył. Postanowiłam uciec, myśląc że to będzie najlepszy pomysł.- powiedziałam patrząc po ścianach.- Max, doskonale wiesz, że nie potrafię kłamać, jak chcesz mogę pokazać ci twojego synka.
Powoli kiwam głową. Dalej nic nie rozumiem. Nie wiem, co mam o tym myśleć. Wstaję z fotela. - Chodźmy.
Powoli wchodzimy do małego pomieszczenia w którym od jakiegoś czasu zamieszkuję wraz z małym. W małej drewnianej kołysce śpi dwuletni chłopczyk ubrany w niebieską piżamkę a obok kołyski jest łóżko, szafa i szafka nocna.Podeszłam bliżej łóżeczka i nakrywałam chłopca kołderką, bo zdążył się rozkopać.- Przedstawiam ci Casiela, ma 2 latka i jest niesamowicie podobny do ciebie.- na mojej twarzy pojawia się zarys uśmiechu, patrząc na tego słodkiego szkraba.
Przyglądam się małemu. - Cześć kolego. Miło cię poznać. - spoglądam na Theę. - Ollie wie?
Kręcę głową.- Nikt oprócz cioci Fran nie wie, i tak ma zostać.- stwierdzam opierając się o ścianę.
- Nie będę mógł spojrzeć mu w oczy. To twój brat, Thea. Ma prawo wiedzieć. Przynajmniej, że żyjesz.
-Sama nie wiem i co ja mu powiem po tych dwóch latach?-pytam sfrustrowana patrząc w sufit.- Tyle się wydarzyło...
- Właśnie widzę. - kręcę głową. Do pokoju wchodzi Derek. - Co jest, psie?
Zauważam małego wilczka, klękam obok niego.- Od dawna go masz?
- Pół roku. Siedział na twoim grobie. Spójrz na jego oczy.
Spojrzałam na oczy psiaka głaszcząc go na uchem.- Naprawdę niezwykłe.- stwierdzam po dłuższym namyśle.
- Nie pamiętasz? - pytam zaskoczony.
-Pamiętam doskonale, to nasze ulubione kolory.- uśmiecham się. Tak dawno już się nie uśmiechałam, za dużo ciężkich chwil, aby pozwolić sobie na uśmiech.
Kiwam głową z uśmiechem. Po chwili łapię się za pierś. Wyczuwam pierścionek pod koszulą.
Nagle słychać płacz a potem głośne niewyraźne wołanie "Mamo, mamo". Podchodzę do chłopczyka i biorę go na ręce.- No cześć, mój przystojniaku, wyspałeś się?- pytam a Casiel kiwa tylko główką. Podchodzę z nim do Maxa.- Możesz chcesz go potrzymać?- pytam niepewnie.