Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Chowam twarz w dłoniach i analizuje każdą nutę. Uwielbiam muzykę... Choć sam nie potrafię dla niej zbyt wiele zrobić. Taniec i śpiew są dla mniej jak dwaj odwieczni wrogowie. Nigdy mi nie odpuszczą.
Gdy Sophie kończy, ja wertuję szkicownik, szukając odpowiedniego rysunku. Decyzja pada na dziewczynę odwróconą tyłem, która idzie w głąb lasu. Pamiętam to dokładnie, jakby zdążyło się to wczoraj. Wtedy Amy pierwszy raz mnie pocałowała, wtedy pierwszy raz poczułem się dla kogoś ważny. Nie, stop. Amy - przeszłość przeszłość to coś co już minęło. Nie mogę o tym myśleć. Przeczesuję włosy i czekam na reakcję ze strony Soph.
"Czas być może leczy, ale nie przynosi zapomnienia."
Uważnie przyglądam się szkicowi.
- Łał... - zaczynam powoli. - To jest piękne! - delikatnie muskam palcami kartkę. - To coś więcej niż rysunek. - mówię tym razem dosyć poważnie. - Na prawdę. Cudo. - uśmiecham się pod nosem nadal nie odrywając wzroku od rysunku.
Nie ważne co mówią inni ważne, że ty wiesz co w życiu tak na prawdę się liczy.
- Ty też masz wielki talent. - Uśmiecham się. - A poza tym, może to dziwne, ale mam słabość do Titanica - śmieję się. Po części jest to prawda. Żadnego filmu nie widziałem tak wiele razy jak tego.
- Kocham ten film! - mówię z nadmiernym entuzjazmem. - Oglądałam go chyba z tysiąc razy! - szeroko się uśmiecham.
- Ja może mniej niż tysiąc, ale też dość dużo. - Pocieram powieki, które robią się coraz cięższe. - w ogóle chciałbym rysować tak jak Jack. On jest czymś w rodzaju przykładu. - Uśmiecham się. Moja pasja właśnie od tego filmu się zaczęła
Wzdycham.
- Jesteś na dobrej drodze. - ziewam i odchylam głowę do tyłu opierając ją o drzewo. Przez chwile siedzimy w ciszy. - To wszystko w nocy wydaje się... Być takie spokojne. - zerkam w stronę pałacu, a kąciki moich ust lekko unoszą się do góry.
- Tak. Uwielbiam siedzieć tutaj i przyglądać się jak to wszystko, co za dzień wariuje i tańczy, teraz śpi. - Uśmiecham się i podobnie jak Sophie opieram głowę o drzewo. - Wszystko wydaje się takie inne..
Wszedłem ogrodu po raz pierwszy od kilku dni sam. Casiel i Derek zostali z moim ojcem. Tata sprawdzał się w roli dziadka. Prychnąłem. Zdjąłem rękę z temblaka. Miałem gips do łokcia, więc mogłem ją spokojnie zginać. Za to miałem zupełnie usztywnione palce, bo jedno ze złamań było w środkowej części dłoni. Wyjąłem łuk z krzaków i stanąłem na przeciwko tarczy. Sięgnąłem do kieszeni po sznurek i przywiązałem broń do gipsu. Chyba było stabilnie. Wziąłem pierwszą strzałę i nałożyłem ją na cięciwę. Ręce mi się trzęsły, ale udało mi się naciągnąć. Wypuściłem strzałę, która wylądowała kilkanaście centymetrów od tarczy. To i tak nieźle. Mimo wszystko. - Cholera. - mruknąłem.
I'll throw away my faith, babe, just to keep you safe.
Przez kilka dni schowałam się w pokoju między moimi pokojówkami. Zaczęłam o siebie dbac i postanowiłam profilaktycznie przejśc się po ogrodzie.
Zauważyłam księcia. Trochę spanikowałam, ale odwarznie ruszłam w jego stronę.
- Max... - zaczęłam patrząc na to co on wyprawia - Powinienieś odpoczywac z tą ręką - zauważyłam.
Może i jestem wariatem... Ale skoro tak sądzisz, to znaczy, że ty też nim jesteś!
Zauważyłem Awarę i wybuchnąłem śmiechem, po raz pierwszy od dawna szczerym. - E tam. Nic mi nie będzie. - wziąłem kolejną strzałę i tym razem trafiłem w tarczę.
- Podziwiam twoją pewnośc siebie, ale jednak trochę martwię się o twoje zdrowie - westchnęłam. Porzypomniało mi się coś naglę.
- Nie mieliśmy jeszcze okazji porozmawiac Max... A ja nadal oczkuję wyjśnień - przypomniałam.
Może i jestem wariatem... Ale skoro tak sądzisz, to znaczy, że ty też nim jesteś!
- No tak... - wziąłem trzecią strzałę i nasadziłem ją na cięciwę. Wdech, wycelowałem. Wydech. Zamknąłem oczy i pozwoliłem jej lecieć. Otworzyłem oczy. Trafiłem. W sam środek. Uśmiechnąłem się. - Miałem kiedyś dziewczynę. Kochałem ją i przeze mnie umarła. Przez moją nieuwagę. Ale to już nie ważne.
-Mam nadzieję, że ojciec nie ma ochoty teraz na spacer po ogrodach.- śmieje się.
Racja. Powinienem być już w Paryżu.- śmiejemy się cicho.
Parę metrów dalej zauważam Maxa z jedną z kandydatek.
-O... Mój braciszek...- szepcze o podchodzimy bliżej.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
Wziąłem kolejną strzałę i po raz kolejny udało mi się trafić w środek. Uśmiechnąłem się.
-Brawo!- uśmiechnęłam się. Zobaczyłam gips.
-Co znowu odwaliłeś?- patrzę to na Maxa to na gips.
- Pobiłem się z drzewem. I wygrałem. - uśmiechnąłem się jak małe dziecko.
Westchnelam i przewróciłam oczami.
-Nawet na 3dni nie mogę Cię zostawić... że ty się podczas mojej rocznej nieobecności nie zabiłeś... cud!- śmieje się. Podchodzę do brata i całuje go w policzek.- przepraszam, że Cię uderzyłam... poniosło mnie. Byłam wściekła na ojca.- Wyciągam drugi łuk i 3 strzały. Wbijam dwie w ziemię i jedną naciągam. Wdech. Wydech. Wdech. Wydech. Celuje. Wdech. Wydech i puszczam. Strzała wbiła się w środek. Uśmiecham się.
- Zasłużyłem sobie. I też przepraszam. Nie powinienem był was oceniać. - strzelam jeszcze dwa razy w sam środek.
Max przeprosił... przyznał, że popełnił błąd... Wow... tego się nie spodziewałam. Strzeliłam jeszcze raz ale nie wyszło mi bo myślałam o czymś innym... otrząsnęłam się i strzeliłam jeszcze raz. Tym razem w środek. Wyciągnęłam strzały. Schowałam je i łuk.
-Widziałeś się z mamą? - pytam przypominając sobie, że nie było do niej listu, który zostawiłam.
- Nie, nie miałem okazji i czasu. Sprawy się trochę pokomplikowały.
Spojrzałam na niego. Zmarszczyłam brwi i nos co zawsze rozśmieszało Maxa i rodziców. Tym razem też tak było.
-Sprawy... Pokomolikowały?
- Tsaaa. Długa historia. I to bardzo.- Spojrzałem na tarczę i podszedłem do niej. Wyjąłem strzały i wsadziłem do kołczanu.
Pokiwałam głową. Nie wiem czemu ale dotknęłam brzucha.
-Boże... Już tyle przytyłam a to nawet 2kilo nie jest...- spojrzałam na brzuch, który z dnia na dzień robi się chyba większy... a przynajmniej tak mi się wydaje. Uśmiechnęłam się. W tym samym czasie podszedł do mnie Ethan. Objął mnie i pocałował w czubek głowy. Oparłam głowę o jego tors.
Odwróciłem głowę udając odruch wymiotny. - Jak chcecie się miziać, to błagam gdzie indziej. Rozpraszacie mnie. - na potwierdzenie tych słów wziąłem strzałę i strąciłem szyszkę, która spadła Blaszakowi na głowę. Parsknąłem śmiechem.
-MAX!- czemu on zachowuje się jak dziecko...?! Wzięłam tą szyszke i rzuciłam w stronę brata. Uderzyła go w głowę.- Dorośnij w końcu.- mówię zrezygnowanym głosem.