Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Prycham.
- Książę z bajki i terminatorka siedzą na plaży... To brzmi jak początek suchara.
I can do anything I want. I'm a human being, not some god-damn robot.
- Z czarnym humorem. - po chwili sobie coś przypominam. - Należysz do Agencji Dobrych? - pytam.
Tak, zdaję sobie sprawę, że może nie będzie chciała mi tego zdradzić.
Kręcę głową.
- Nie należę do żadnej agencji i nie mam tego w planach. - Przymykam oczy, gdy w twarz uderza mnie morskie powietrze. - Im mniej osób o mnie wie, tym lepiej.
Czyli działa sama. Ale nadal nie wiem kim jest. Po jakiej stronie stoi?
- Z każdym słowem, mam wrażenie, że wiem o tobie coraz mniej. - stwierdzam.
Uśmiecham się chytrze.
- Taki był plan. - Bawię się palcami. - Jakbym ci wiecej2 powiedziała, to byś jeszcze mniej zrozumiał. - Unoszę lekko brew. - A nie jest to chyba dobry pomysł, żebym ci mówiła.
- Jak chcesz. - wzruszam ramionami. - Zadaję sobie tylko pytanie, kim jesteś, terminatorko. - kręcę głową.
Przyglądam mu się przez chwilę.
- Wiesz, wbrew pozorom, to przezwisko jest całkiem trafne.
- I to ja jestem ten zły. - przewracam oczami, mrucząc pod nosem. - Nie taki wilk straszny jak go malują.
- Ty na pewno nie, Wilczku. - Wybucham śmiechem, widząc jego minę. Podnoszę się i siadam na piasku. - Nikt nie powiedział, że zabijam.
- Chciałaś mnie zabić. - unoszę znacząco brew. - Nie rozumiem cię. Terminatorka, która nie zabija. Dziewczyna, o której się wie coraz mniej z każdym słowem. To jeszcze powiedz, że jesteś robotem.
Wybucham śmiechem nie do opanowania i opadam znowu na piasek. Śmieję się tak przez kilka minut, nie zważając na Alexandra.
- O matko... - Uspokajam się, a z moich ust wydobywa się ostatni, krótki śmiech. Oddycham przez chwilę, aż w końcu się uspokajam. - Dobry traf. Choć... nie do końca. Organizm cybernetyczny. Robot, ale nie do końca. Coś tego typu. W sumie... - Drapię się po głowie. - Sama nie ogarniam, więc za wiele ci nie powiem.
Ucieczka za 3... 2... 1...
- Teraz już nic nie wiem. Jesteś... androidem? - pytam.
Wzruszam ramionami.
- Nie wiem. Nigdy mnie nie interesował ich naukowy bełkot. Wiem, że nie jestem do końca ani robotem, ani człowiekiem
Wyciągam z kieszeni mały, stary odtwarzacz ze słuchawkami.
- To... jak długo żyjesz na tym świecie? - zadaję zdecydowanie za dużo pytań, ale ciekawi mnie ona.
- 21 lat. Nie jestem Jonathanem Reynoldsem, jeśli to masz na myśli. - Wzruszam ramionami, przeglądając piosenki.
- Tu jest jeszcze dziwniej niż w tym mieście z Batmanem. - kręcę głową.
Czyli wszystko jest możliwe.
- Gotham - podrzucam nazwę. - Nie lubię tego miasta. Za mroczne jak na mój klimat. Z kolei Central jest dziwne. Najlepiej mi się chyba mieszkało w Star City.
Wyczuwam, że zaczynam gadać bez sensu, więc po prostu się zamykam. Chyba powinnam już iść.
- Star City? - unoszę brew. - Nie kojarzę.
- Green Arrow i te sprawy - macham ręką.
Podnoszę się i otrzepuję spodnie z piasku.
- Muszę iść.
Trzeba poszukać jakiegoś miejsca do spania.
Tak jakbym musiała spać.
- Cześć. - mówię, dalej leżąc na piasku.
Zapowiada się ciekawa noc.
Wiatr uderza mnie w twarz, gdy siedzę na piasku. Zapowiada się zimna noc. Milczę przez dłuższy czas.
- Martwię się o Lils - odpowiadam w końcu na niezadane jeszcze przez Elijaha pytanie.
It is in herself.
She will find the strength she needs.
Marszczę lekko brwi i przyglądam się jej.
- Co się dzieje? - Pytam zaniepokojony.
Nigdy jeszcze nie słyszałem od niej takich słów.
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
Bawię się, przesypując piasek z jednej dłoni, do drugiej.
- Dzwoniła do mnie mama - mamroczę. - Coś się dzieje. Podobno kogoś poznała i od tego czasu strasznie się zmieniła. - Przymykam oczy i kręcę głową. - Przepraszam, nie powinnam o tym mówić. Rzadko kiedy mamy wolny wieczór, a ja wszystko psuję.
Cóż za nowość.
It is in herself.
Przyglądam jej się przez dłuższą chwilę, po czym przygarniam ją do siebie. Zamykam ją w uścisku i całuję w czubek głowy.
- Lio, to twoja siostra. Masz prawo się martwić - mówię kojąco, na co ona mamrocze coś niewyraźnie w moją skórzaną kurtkę. - Ale skoro nie chcesz, nie musimy o tym rozmawiać.
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
Wdycham jego zapach, tak bardzo znajomy, a za każdym razem jakby inny. Opieram się głową o jego ciało i zamykam oczy.
- Dzięki - mruczę. - Ostrzegam, tylko, że już się nie odkleję.
It is in herself.