Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- No a nie? - unoszę brew - Przecież się śmiejesz.
You know the world can see us
In a way that's different than who we are
Przewracam oczami i wzdycham.
- Po co ja w ogóle cię o coś proszę? - pytam samą siebie, kręcąc głową. - Przecież i tak mnie nie posłuchasz - patrzę na Ricka znacząco.
- Nigdy w życiu. Dobrze wiesz, że ja nikogo nie słucham. Ale jak ładnie poprosisz... - uśmiecham się jednym kącikiem ust.
- Okropny jesteś - chichoczę.
- To też słyszałem. - przytakuję
- Chyba wszystko już słyszałeś - mruczę pod nosem. Postanawiam znów uderzyć w czuły punkt. - Ale mi długo nie będziesz odmawiał - mówię zerkając na niego przelotnie. - W końcu się poddasz - dodaję przygryzając wargę.
- Kiedyś na pewno. Ale nie dziś, skarbie. - ironicznie wypowiadam ostatnie słowo.
Pomimo iż słyszę w jego głosie ironię, czerwienieje lekko.
- Dobra. Too... Zadzwoń do mnie jak tylko zdołasz uporać się z tym strasznie napiętym grafikiem - ucinam poprzedni temat. - Okej?
- Okej. - przyglądam jej się rozbawiony.
Zauważam jego spojrzenie. Zakładam kilka rudych kosmyków na ucho.
- Ja będę chyba już iść. Cześć i... Do zobaczenia... - mówię nieco niepewnie, nie wiedząc czy powiedzieć to pewnie czy zapytać.
Przytakuję. - Cześć. - głaszczę Davisa za uchem.
Usiadłem na piasku i poklepałem miejsce obok siebie.
- To jedno z moich ulubionych miejsc w Insolitam - powiedziałem. - Zaraz słońce będzie zachodzić i pokarzą się gwiazdy - westchnąłem z cieniem uśmiechu.
"ARAEL NIEŻYJE. JESTEM TYLKO JA - UOSOBIENIE OGNIA I ZŁA."
Usiadłem obok Demona i spojrzałem na jego profil.
- Lubisz gwiazdy? - zgadłem. - Od dawna nie chciałeś choćby wyściubić nosa ze swojego pokoju, a gdy tylko wspomniałem o nocy spadających gwiazd, jakoś się ożywiłeś...
"A Bóg odsłania przyszłość niesłychanie rzadko i tylko wtedy, gdy zapisana została po to, by odmienić jej bieg."
- Czegoś takiego nie zobaczysz w Niebie, ani w Piekle i chyba dlatego tak mnie zachwycają. Zbyt daleko by ich dotknąć, ale na tyle blisko by się nimi zachwycać - wyjaśniłem i spojrzałem na słońce jednoczącą się w taflą wody,
Położyłem głowę na jego ramieniu. Wszystkie mięśnie miał napięte i jakby gotów był zaraz odskoczyć. Delikatnie pogłaskałem go po plecach by się rozluźnił, gdy nagle poczułem pod palcami blizny na jego łopatkach, dające się wyczuć przez koszulkę.
- Po skrzydłach... - mruknąłem. - Czy ich utrata... bolała? - spytałem niepewnie.
"A Bóg odsłania przyszłość niesłychanie rzadko i tylko wtedy, gdy zapisana została po to, by odmienić jej bieg."
- Nie do końca - zacząłem. - Raczej wtedy wszystkie emocje, które tobą targają jakoś zagłuszają ból - wyjaśniłem. - Nie mniej... nie polecam - zdobyłem się na coś na wzór śmiechu.
- Myślisz, że gdybym stał się człowiekiem też wyrwali by mi skrzydła? - zapytałem w zamyśleniu.
Natychmiast wyprostowałem się i spojrzałem na niego zaszokowany.
- Nawet tak nie mów - zakazałem. - Jesteś najlepszym Aniołem jakiego widział świat i nawet nie myśl o upadaniu. Nigdy, jasne?
- Dobrze, dobrze, przecież nie mówiłem na poważnie - uspokoiłem go. - Tak tylko głośno myślałem... Nie musisz wyskakiwać z zakazami i nakazami...
Kręcę głową. Po cholerę go tak pilnujesz? Powinieneś go zabić, albo nakłaniać do złego, a nie odwodzić go od tego pomysłu!
- Nie chcę byś przechodził choć w połowie to co ja przeszedłem - wyjaśniłem cicho spuszczając głowę. Jesteś żałosny.
- To rozkoszne jak się o mnie troszczysz - rzuciłem rozbawiony znów wtulając się w niego. Powoli zaczęły wschodzić gwiazdy.
- To nie troska. Ja nikomu tego nie życzę - dodałem zimno, a po krótkim zastanowieniu dorzuciłem jeszcze: - I nie jestem "rozkoszny". Tylko zaniepokoiły mnie twoje głupie pomysły...
- Akurat - mruknąłem. - Te gwiazdy naprawdę są piękne - zauważyłem.
- Bagatelizujesz to. One nie są po prostu piękne. Są niezwykłe, magiczne, zapierające dech w piersiach...
- Rozumiem. Są niesamowite - poprawiłem się i tak jak Arael wpatrywałem się w jasne punkty na granatowym niebie.