Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- Alain. - mruczę. To imię ledwo przechodzi mi przez gardło.
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
-O, cholera.
Wstaję z kanapy i idę przed siebie jak nieprzytomna. Co ja zrobiłam?
No feelings, no pain
Przeszukuję myśli ludzi na imprezie. Muszę ją znaleźć. Muszę się dowiedzieć, o co chodzi. Elijah patrzy na mnie dziwnie, ale ja skupiam się tylko na jednym.
W końcu ją odnajduję. W jej myślach widzę to, co się wydarzyło, czemu się wydarzyło. Briss? Naprawdę? Bo ktoś zakochał się w Briss i pomyliła osoby?
Pół roku.
Przełykam ślinę. Powstrzymuję przy nim napad furii.
- Nie. Ona musi za to zapłacić. Ona i Misty - mówię.
It is in herself.
She will find the strength she needs.
- Misty? - chce złapać siostrę za ramię ale ta już znika mi z pola widzenia. - Pff... - wzdycham.
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
Marszczę brwi.
- Lio? Skąd wiesz, że Passe to Misty?
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
Kręcę głową.
- To nie jest teraz ważne. - Czuję, że krew się we mnie gotuje. Całuję go krótko. - Wszystko ci wytłumaczę potem. Pilnuj się.
Wstaję z łóżka.
Kontroluj się. Zaraz przestaniesz kontrolować moc.
Słyszę myśli Passe.
Słyszę cię. I ciesz się, że nie możesz usłyszeć mnie.
It is in herself.
- Calliope? - Pytam, ale już mi nie odpowiada.
To nie on, to nie on, to nie on... To był niewinny człowiek. Chwila. Opamiętaj się, Misty! To wcale nie jest niewinny człowiek! To Dobry! A oni zasługują na jeszcze gorszy los...
No feelings, no pain
Gorszy los, Misty? Tylko się pogrążasz.
Przygotowuję się na spotkanie z dziewczyną. Muszę działać szybko. Zaczynam iść w stronę wyjścia z pokoju za głosem jej myśli.
It is in herself.
Po schodach schodzi w moją stronę Shadow Mind. Chcę do niej zagadać, ale po chwili zauważam, że jest wściekła. Poczekam, aż tu podejdzie.
No feelings, no pain
Nie poczekasz, Passe.
Przejmuję kontrolę nad jej umysłem i prowadzę ją na dach. Stawiam ją na krawędzi i oddaję jej władzę nad umysłem.
- Nie da się kontrolować myśli, Passe - mówię nadzwyczaj spokojnie. - Cokolwiek będziesz chciała zrobić, ja to wyczuję. Jeden zły pomysł i polecisz w dół.
It is in herself.
-Co ty wyprawiasz, idiotko?! Możesz mnie zabić!
Dlaczego moja sojuszniczka trzyma mnie nad krawędzią dachu?! Może ktoś zapanował tez na jej umysłem?
No feelings, no pain
Śmieję się.
- Misty, Misty. Czy ty myślisz nad takimi rzeczami, gdy odbierasz ludziom lata? - Pytam. - Przecież jeden człowiek w tą, czy w tą nie robi różnicy, prawda?
It is in herself.
-Zależy, jaki to człowiek...-cedzę.
Teraz mówię juz wszystko, co myślę, przecież i tak ona to usłyszy.
No feelings, no pain
Nie zrobisz tego. Calliope, nie zrobisz tego.
- Niewłaściwej osobie odebrałaś pół roku życia, Passe. - Łzy mi się cisną do oczu, ale powstrzymuję je. - Czy to mało? Wyobraź sobie, że Briss zostało pół roku i ktoś jej go odbiera.
It is in herself.
Wybiegam na balkon, nie wiedząc już, gdzie mogę ją znaleźć.
I znajduję. Tyle, że to nie ona jest zagrożona.
Passe stoi na krawędzi dachu, a Calliope w znacznej odległości od niej. Tylko czemu Passe nie zejdzie? Nie wydaje mi się, że chciałaby popełnić próbę samobójczą. Znając jej moce, mogłaby szybko zatrzymać czas i ją załatwić. Nikt nie jest na tyle szybki, by ją pokonać. Chyba, że...
Jakim ja byłem kretynem. Powinienem był się od razu zorientować.
- Nie rób tego! - Wołam.
Odwracam się gwałtownie, nadal słuchając myśli Passe.
- Elijah. Odejdź stąd! - Wołam.
It is in herself.
- Nie chcesz tego zrobić. Dobrze wiem, że nie chcesz! - Już nie wiem, co mógłbym zrobić, żeby ją powstrzymać. Zaczynam podchodzić bliżej.
UCIEKAJ STĄD, DO CHOLERY! moje myśli krzyczą.
Elijah przystaje. Shadow Mind może bezpośrednio przekazywać myśli tylko do jednej, jedynej osoby na świecie i on dobrze o tym wie.
A poza naszą trójką nikogo tu nie ma i nikt nie wie o tym, co tu się dzieje. Skoro on jest Hyperem, a Misty jest Passe...
It is in herself.
Stoję jak słup soli. Zorientowanie się, to jedno, ale posiadanie na to dowodów od niej samej...
Shadow Mind myślę.
Hyper. Elijah. Odejdź stąd. Błagam cię. Nie wiem, czy jest bardziej wściekła, czy zrozpaczona.
Kręcę głową.
Elijah, nie zbliżaj się! Możesz mnie znienawidzić, ale trzymaj się od niej z daleka.
Mówisz tak, jakbym mógł cię znienawidzić. Pozwól jej zejść z dachu. Nie chcesz przekraczać tej granicy.
Czuję, że się waha.
Passe chyba nie do końca wie, co się dzieje. Próbuje coś kombinować, ale dochodzi do wniosku, że to nie ma sensu.
Wpatruję się w Elijaha, a powstrzymywana łza spływa mi po policzku. Wykorzystuję, że jestem tyłem do Passe i szybko ścieram kroplę z twarzy.
To nie jesteś ty. Znam cię. I kocham. Pozwól jej zejść. Wpatruje się we mnie intensywnie.
Przez chwilę jeszcze się na niego patrzę, po czym odwracam się do Passe. Przejmuję kontrolę nad jej umysłem i każę jej zejść z dachu.
- Nie zrobię tego - mówię do niej na powrót zimnym głosem, gdy już oddaję jej kontrolę. - Ale pamiętaj, o co cię pytałam, zanim Elijah przyszedł, bo jeszcze jedna taka akcja, a nie będę się zastanawiać nad tym, ile czasu wam dwóm zostało.
It is in herself.
Otrzepuję się i staję naprzeciwko Lio. Jestem wściekła- moje oczy zmieniają kolor na szkarłatny.
-Co ty sobie myślisz?! Że jesteś najpotężniejsza na świecie?! Że to ty nad wszystkim kontrolę? Jeden ruch Briss i twoje moce znikają! I co wtedy zrobisz? Nic! Absolutnie nic! Myślisz, że teraz ci podziękuję i potulnie odejdę?! Miałyśmy sojusz! A ty próbowałaś mnie zabić! Zabrałam pół roku twojemu chłopakowi! Pół roku! A ty chciałaś odebrać mi całe życie! -nie przestaję patrzeć jej w oczy i wyczuwam moment, w którym chce przejąć kontrolę nad moim umysłem.
Tuż przed- zatrzymuję czas. Wyrywam telekinezą antenę z dachu i przygważdżam obydwoje do ziemi. To na chwilę powinno ich zatrzymać.
Biegnę na dół i chaotycznie szukam Briss. Za chwilę nie będę miała już siły, na trzymanie czasu. Znajduję siostrę kawałek od czerwonej kanapy.
Szybki manewr. Czas płynie, chwytam Briss za rękę i znowu zatrzymuję chwilę. Ledwo mam siłę mówić, od kilku minut trzymam w zamknięciu wszystkie fale czasowe. Jeszcze nigdy nie robiłam tego tak długo.
No feelings, no pain
- Pół roku. Całe życie. Co za psychiczna kretynka - mruczę pod nosem.
Jeszcze nie wiesz, co potrafię, Passe. I na razie nie musi wiedzieć.
Odsuwam siłą woli antenę i wstaję na nogi.
- Mamy niewiele czasu. Gdy znajdzie Briss, znowu go zatrzyma - mówię.
Przejmuję kontrolę nad umysłem Elijaha i łapię go za rękę.
Durnoto. Nigdy ci się to nie udawało.
Zamykam oczy i skaczę z dachu.
It is in herself.
Zamykam na chwilę oczy i budzę się na ziemi. Obok mnie stoi Calliope. Marszczę brwi.
- Shadow Mi... - Zaczynam mówić, ale ona zakrywa mi usta.
- Powinieneś tu zostać, Lewis - Powiedziałam. - Nie pojedziesz do domu pod wpływem alkoholu.
Podobno jestem wariatką!