Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Macham ręką.
- Podejrzewam, że i tak by jej nie zabiła. Wiesz jaka jest Shadow Mind. - Zastanawiam się przez chwilę. - Ale jest człowiekiem. Nie wiem, do czego jest zdolna, gdy jej najbliżsi są zagrożeni.
I'm only human after all
Don't put the blame on me
Zastanawiam się przez chwilę.
- To trzeba ją unieszkodliwić i tyle. - Wzruszam ramionami. - Chyba przejąłeś część z jej zdolności, prawda?
Cool story bro, wanna hear mine?
Once upon a time I didn't give a fuck. The end.
Kręcę głową.
- Nigdy nie udało mi się jej choćby palcem dotknąć. Zawsze się odsuwała. Wiedziała, jakie mam moce i co potrafię.
I'm only human after all
Kiwam głową przez chwilę. Odkładam portret cioci na biurko.
- Z Shadow sobie nie dam rady. Za to mogę ci pomóc znaleźć Andre. - Podnoszę się z krzesła. - Muszę już iść. Mam trochę do nadrobienia.
Tak. Chyba shotów w barze.
Macham ręką.
- Idź, idź. - W końcu.
I'm only human after all
- Idę, idę. - Przewracam oczami.
Całuję go w policzek po raz kolejny. Mam wrażenie, że zaraz mnie uderzy. Prycham i wychodzę z gabinetu.
- Cześć, Wesley! - Żegnam się z asystentem ojca, rumieniąc się lekko.
- Do widzenia, panno Reynolds.
Przewracam oczami. Jakże oficjalnie.
Idę do windy.
Kolejny dzień na papierkowej robocie. Czuje się kompletnie niespełniona w tym co robię i w niektórych momentach myślę sobie: Łatwiej by było działać samemu.
I zgadzam się z tą myślą w stu procentach. Ale przywiązałam się w pewnym sensie do tego miejsca. Do tego co tu robię i jaką rolę odgrywam.
Kręcę głową podnosząc się z miejsca. Zgarniam teczkę ze stołu przy, którym pracowałam, przy okazji jeszcze upijam łyk z kubka z herbatą i idę w stronę gabinetu Reynoldsa. Staję przed drzwiami i podnoszę dłoń zaciśniętą w pięść aby zapukać. Waham się.
Bum,bum,bum. Dudni moje serce.
Nie rozmawiałam z nim od ostatniego spotkania. Biorę głęboki oddech. To tylko Jonathan.
Prostuje się aż coś pstryka w moim kręgosłupie i znów lekko się garbię. W końcu pukam i opuszczam rękę luźno po boku.
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
- Wejść - mówię.
Wesley otwiera drzwi, w których stoi Briss. Unoszę lekko brew.
- Możesz wyjść, Wesley - mówię do niego, a on wykonuje moje polecenie.
- Co cię tu sprowadza, Briss Velles? - Pytam.
I'm only human after all
- Echo. - poprawiam go choć wiem, że to nic nie da. Podchodzę bliżej i kładę teczkę na jego biurku. - Przyniosłam pracę domową. - mruczę pod nosem i wzdycham. - I chce się dowiedzieć czy dżo mi jeszcze tego zostało. - mówię i zwieszam ramiona.
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
Wzruszam ramionami.
- Briss Velles to twoje prawdziwe imię - mówię. Przeglądam papiery, które przyniosła. - W sumie... to chyba byłoby na tyle.
I'm only human after all
Unoszę wzrok ku górze.
- Dziękuję! - mówię z ulgą po czym wracam spojrzeniem do Johnnego. - Nienawiedzę tych papierów. Nie wiem jak możesz w nich siedzieć całymi dniami. - rozglądam się po pomieszczeniu. - Zamknięty w tych czterech ścianach. - przewracam oczami.
- Powiedzmy, że nie lubię wychodzić do ludzi, i że wolisz nie znać mojej opinii na ich temat, a szczególnie na temat tych z Insolitam - odzywam się, jednocześnie wyciągając z kieszeni telefon.
I'm only human after all
Parskam i opieram obie dłonie na brzegu biurka.
- Mogę się domyślać. - waham się chwilę. - Ale czas i pora zmienić poglądy. I czas i pora stąd wyjść, Jonathan. - przewracam oczami. - Idę na kawę. - mówię rzucając mu znaczące spojrzenie. Chcę aby zrozumiał to jako zaproszenie ale przecież nie powiem tego wprost.
Unoszę brwi.
- Próbujesz mnie wyciągnąć na kawę, Briss?
Ale się denerwuje. Nawet nie wyczuwając emocji bym to zauważył.
I'm only human after all
Wiercę się niespokojnie. Co ja robię? Zastanawiam się gorączkowo.
- Na to wygląda. - próbuję się zdobyć na obojętny ton ale nie zbyt mi wychodzi.
Zastanawiam się przez chwilę. Dziwna sytuacja. I jeszcze ten jej stres.
- Dobra. Możemy iść - mówię udawanym obojętnym tonem, po części żeby jej pokazać, jak zabrzmiało jej pytanie.
I'm only human after all
Odwracam się i idę w stronę drzwi. Przygryzam wargę.
Zgodził się. Tak po prostu. Mam ochotę parsknąć śmiechem ale się powstrzymuje.
Stoję przed oknem i przyglądam się miastu, gdy nagle słyszę pukanie.
- Wejść! - Wołam.
Drzwi się otwierają i ukazuje się w nich Wesley i... no tak. Moja córka.
- Czego chcesz, Samantho? - Wzdycham.
I'm only human after all
- Pogadać z moim ukochanym tatusiem, a czegóż bym innego mogła chcieć? - Mówię sarkastycznie i siadam na biurku. - Od kiedy nie wychodzisz z tego pudełka? Z miesiąc?
- Samantho. Biurko. - Warczę, a ona jak zwykle nic sobie z tego nie robi. - Czy to ważne, jak długo stąd nie wychodzę?
I'm only human after all
Zakładam ręce.
- Twój syn jest w szpitalu - stwierdzam krótko.
- Zdaję sobie z tego sprawę, Samantho. Myślisz, że nikt mnie nie informuje o stanie jego zdrowia? - Unoszę brew.
I'm only human after all
Prycham.
- A kto cię tam wie, ojciec? Myślałam, że kompletnie masz go w dupie, tak szczerze mówiąc.
Moja brew wędruje jeszcze wyżej.
- A wnioskujesz to po tym, że...?
I'm only human after all
- Och, no nie wiem. - Udaję, że się zastanawiam, po czym piorunuję go wzrokiem. - Może dlatego, że od jego urodzin ani razu z nim nie rozmawiałeś?